Personal Statement’ınız, üniversite başvurularınızın en önemli parçalarından biridir ve gelecekte neler yapmak istediğinizi, başvurduğunuz okul ve bölümü neden tercih ettiğinizi, neden bu programa kabul edilmeniz gerektiğini en iyi şekilde anlatabileceğiniz, en önemlisi de kendinizi ve yeteneklerinizi gösterebileceğiniz bir aracı görevi görür. Her sene binlerce öğrencinin hayalindeki üniversiteye ve kariyere ulaşmak için Birleşik Krallık’a gitmesine yardımcı olan INTO’nun İngiltere’deki okullar için Personal Statement yazma rehberini sizler için bir araya getirdik.
Personal Statement’ınızın yapısı nasıl olmalı?
Aşağıdaki konu başlıkları ile oluşturup bunlara mutlaka değinmelisiniz:
• Introduction (Giriş)
• Skills (Beceriler)
• Academics (Akademik)
• Hobbies and Interests (Hobiler ve İlgi Alanları)
• Work Experience (İş Deneyimi)
• Conclusion (Sonuç)
Şimdi bu ana başlıkların içeriklerinden bahsedelim:
Introduction
Giriş kısmında; neden bu programa ve üniversiteye başvurduğunuzu motivasyonlarınızı açık ve net bir şekilde anlatmalısınız. Bunları anlatırken, başvurduğunuz bölümü ne kadar tanıdığınızı ve kavradığınızı yansıtmaya gayret edin. Ayrıca yalnızca okulun size katacaklarından değil, sizin üniversiteye ve programa katacaklarınızdan bahsetmelisiniz. Yazınızın genelinde, geçmişinizi ve gelecek planlarınızı başvurduğunuz program ile ilişkilendirmeniz çok önemli olacak.
Skills
Bu kısımda, sosyal ve teknik becerilerinizi, güçlü yanlarınızı öne çıkarmanız gerekir. Sosyal becerilere örnek olarak, takım çalışması, zaman yönetimi, iletişim becerileri, liderlik, organizasyonel beceriler; teknik becerilere örnek olarak ise yazılım ve bilgisayar, analitik veya tasarım becerileri verilebilir. Başvurduğunuz programla alakalı yeteneklerinizi ve becerilerinizi geliştirdiğinizi göstermeye çalışın.
Academics
Bugüne kadar aldığınız eğitimin başvurduğunuz programa sizi nasıl hazırladığından bahsetmelisiniz. Notlarınız dışındaki akademik başarılarınızı ilave etmelisiniz. Transkriptinizi ileteceğiniz için notlarınızı eklemenize gerek yok. Bu kısımda başvurduğumuz bölümü ne kadar iyi tanıdığınızı tekrar vurgulayabilir ve becerilerinizi tekrar ön plana çıkarabilirsiniz. Eğer başvurunuzda eğitiminize ara vermek istediğiniz dönemler, veya bazı düşük notlar varsa bu durumu açıklayın ve telafi etmek için neler yaptığınızdan bahsedin.
Hobbies and Interests
Hobileriniz ve ilgi alanlarınız, yazınızı ilginç bir hale getirebilir. Bir birey olarak kişisel yanlarınızı en iyi tanıtabileceğiniz alandır. Eğer ilgi alanlarınız ve başvurduğunuz program arasında sağlam bir bağlantı yakalayabilirseniz yazınızı çok güçlendirecek bir ilave yapmış olursunuz.
Work Experience
İş deneyimi olarak pek çok farklı tecrübenizi paylaşabilirsiniz; gönüllü aktiviteler, stajlar, okulda yer aldığınız kulüpler… İş deneyimlerinizden neler kazandığınızı açıkça belirtmeye çalışın. Becerilerinizi, yeteneklerinizi veya kazanımlarınızı somut bir şekilde örneklendirmeniz çok önemli. İş deneyimleriniz başvurmak istediğiniz programa olan bağlılığınızı ve isteğinizi vurgulamalı.
Bazı programlar belirli bir tecrübeyi zorunlu tutuyor olabilir. Eğer bu programlardan birine başvuracaksanız iş deneyimlerinizde mutlaka bahsedin ve yeterli deneyime sahip olduğunuzu vurgulayın.
Conclusion
Sonuç kısmında tüm yazınızdaki kilit noktaları özet geçmelisiniz. Gelecek planlarınızdan tekrar bahsetmeli ve programa odaklı bir cümle ile bitirmelisiniz. Bahsettiğiniz becerileriniz, eğitiminiz, iş tecrübeleriniz ve ilgi alanlarınız ile birlikte başvurduğunuz program için ideal bir aday olacağınıza inandığınızın altını çizin. Etkileyici bir son cümle okuyucu üzerinde olumlu bir etki bırakacaktır.
Yukarda bahsedilen kısımları yazarken tüm yazınızın bir bütün halinde rahatça okunabildiğinden emin olun. Bölümler arası geçişler belirgin olmamalı ve kolay bir okuma sağlamalı. Genel olarak özenli bir yazı olmalı ve emek verdiğiniz anlaşılmalı.
Ekstra İpuçları:
* Yazmaya başlamayı son dakikaya bırakmayın, başlangıçta taslaklar oluşturun ve ilerleyin, birçok versiyonun sonucunda yazınızı en iyi haline getirin.
* Güvendiğiniz insanlardan geri bildirim alın.
* Hazır (şablon) statement’ları kullanmayın.
* Negatif değil, pozitif olun.
* Alakasız olabilecek herhangi bir bilgiye yer vermeyin.
* İmla hataları yapmadığınızdan emin olun.
* Hevesli görünün.
* Abartı ve yalandan kaçının.
* Şakalara yer vermeyin.
* Fazla uzun cümlelerden kaçının.
* Başvurduğunuz kurumu övmeyi abartmayın.
* UCAS sistemi yüklenen her belgeyi benzerlik açısından kontrol eder. Özgün bir yazınız olduğuna emin olun.